Psykoterapi
En psykoterapeut er en uddannet professionel behandler, som hjælper de patienter der lider af f.eks. stress, angst, depression, bipolar lidelser, negative adfærdsmønstre og andre emotionelle og mentale tilstande med psykoterapi. Der er mange forskellige faggrupper, der udøver psykoterapi på personer, som lider af nogle af de ovennævnte tilstande. Her kan nævnes rådgivere, socialarbejdere, psykiatere, psykologer og psykiatriske sygeplejersker. Hver faggruppe har deres egen tilgang til behandlingen af disse patienter. Fælles for alle er, at samtaleterapi er den primære behandling. Man kan generelt sige, at en psykoterapeut virker som en guide til, at hjælpe den pågældende til at finde ud af hvordan man i virkeligheden har det. I samarbejde med patienten findes der efterfølgende frem til egnede løsningsmodeller. Nogle patienter får det mentalt bedre i løbet af få sessioner, mens andre skal igennem et langt terapeutisk forløb. Generelt ved man, at de patienter som er ærlige, søgende og åbne kommer resultaterne hurtigere end dem, som ikke kan se ideen med terapeutiske samtaler. Det afhænger selvfølgelig også af diagnosen og alvorligheden af denne.
Som psykoterapeut er man specifik uddannet til, at lytte til indholdet af det der bliver sagt på en medfølende måde, og uden at være dømmende. Men man er også uddannet i, at kunne høre subtile nuancer, forsvarsmekanismer og følelsesmæssig rektioner hos den enkelte under samtalerne.
Psykoterapi er altså behandling, hvor samtale er den primære terapi, og denne opstod i midten af 1800-tallet af Sigmund Freud. Den er sidenhen udviklet i mange forskellige grene og stilarter.
En psykoterapeut kan både have individuelle forløb, parterapi eller gruppeterapi.
Som psykoterapeut kan du optages i DMT uanset om du er RAB registreret eller ej.